Veelgestelde vragen
Hieronder treft u de meestgestelde vragen.
Mocht uw vraag hier niet beantwoord worden, neem dan gerust contact met ons op.
Hoe is het beleid van Kinderopvang Zonnepret voor inenting en vaccinatie?
Wij volgen de algemene richtlijnen vanuit de GGD Nederland voor inenting en vaccinatie. Kinderopvang Zonnepret laat ongevaccineerde kinderen gewoon toe op de vestigingen. De vaccinatiegegevens van kinderen worden bijgehouden op het kindgegevensformulier. Omdat deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma in Nederland niet verplicht is, kan het voorkomen dat ook ongevaccineerde kinderen het dagverblijf bezoeken.
Weren van kinderen, heeft weinig zin. Bij veel kinderziektes, waaronder mazelen, begint de incubatieperiode (besmettingsperiode) vaak al voordat de symptomen tot uiting zijn gekomen. Dat betekent dat, als zichtbaar wordt dat een kind ziek is, andere kinderen mogelijk al besmet zijn. Een kind weren op het moment dat zichtbaar is welke ziekte het heeft, verlaagt de kans op besmetting van andere kinderen niet. Besmetting heeft immers al plaats kunnen vinden in de periode voordat zichtbaar werd dat het kind ziek is.
Overigens is de kans zeer klein dat een ongevaccineerd kind andere kinderen met een ziekte uit het Rijksvaccinatieprogramma besmet. De meeste ziektes uit dit programma komen in Nederland zelden meer voor. Bovendien zullen de meeste andere kinderen uit de groep wel gevaccineerd zijn en dus geen risico lopen.
Over het algemeen komen kinderen op vaste dagen naar de opvang. Dit komt het veilig voelen van kinderen, de pedagogische kwaliteit en de stabiliteit van de groepen ten goede. Kinderopvang Zonnepret probeert de ouders met het ruilbeleid tegemoet te komen wanneer een ouder een keertje moeilijk zit en beroep op ons doet. Uiteraard gaat het hierbij uitsluitend om incidenteel ruilen en dus niet om een structureel proces. Het ruilen bieden wij als extra service/coulance. Hier kunnen echter geen rechten aan worden ontleend. Het ruilen is aan een aantal regels gebonden.
Uitgangspunten en voorwaarden:
- Een voorwaarde voor het krijgen van de ruil dag is, dat het kind op tijd is afgemeld. De te ruilen dag dient uiterlijk twee weken (10 werkdagen) van tevoren te zijn gemeld via KOVnet. Meldt u uw kind niet op tijd af, dan krijgt u de dag niet geruild. Uitzondering hierop is het overlijden van een dierbare. Bij zo’n uitzondering kunt op de dag zelf afmelden (voor 9:00u.) en krijgt u de dag binnen de mogelijkheden geruild als u dat wenst. U kunt tot maximum 5 keer in het kalenderjaar een dag ruilen. Vakantie dagen vallen niet onder het ruilbeleid.
- Zie voor de overige voorwaarden het Protocol Extra opvang en ruildagen.
Houdt u er rekening mee dat wanneer u uw kind vooraf afmeldt voor een bepaalde dag, deze dag als ruildag aan een andere ouder kan worden aangeboden. U heeft dan geen recht meer op deze dag. Naast die ruildagen is het altijd mogelijk om tegen meerprijs extra dagen af te nemen.
Kan ik mijn kind ook tussendoor een extra dag brengen?
Ja, dit is meestal mogelijk, indien de kind-leidster ratio het toelaat kan het in overleg met de leidinggevende.
De openingstijden van de KDV en BSO zijn tussen 07.00 en 18.30 uur.
Kinderopvang Zonnepret is 51 weken per jaar geopend, ook in de schoolvakanties. Alleen op Nationale feestdagen en tussen Kerst en oud en nieuwjaar zijn wij gesloten.
Daarnaast worden jaarlijks enkele sluitingsdagen vastgesteld.
De sluitingsdagen kunt u vinden op de pagina Openingstijden
Nee. In de kinderopvang wordt het uurtarief slechts gebruikt als rekenterm. Dit schept nog al eens verwarring. Wilt u weten waarom u minimaal een blok aan uren afneemt?
We kunnen ons voorstellen dat de gebruikte term uurtarief suggereert dat u kinderopvang per uur kunt afnemen, terwijl dat niet zo is. We zijn graag transparant in de reden waarom dat zo is. De kwaliteit in de kinderopvang in Nederland is – terecht – aan forse kwaliteitseisen gebonden. Buiten die wettelijke eisen is het ook de doelstelling van Kinderopvang Zonnepret KDV & BSO om uw kind de beste zorg en ontwikkelingskansen te bieden. Deze kwaliteit is direct gekoppeld aan de wijze en stabiliteit van inzet van de pedagogisch medewerkers en het volgen van bijvoorbeeld de leidster-kind ratio (het aantal kinderen dat we per pedagogisch medewerker opvangen).
De inzet van medewerkers gebeurt op basis van het eerste kind dat gebracht wordt tot en met het laatste kind dat gehaald wordt. Dus ook al brengt u uw kind pas om 8.00 uur en haalt u hem of haar om 17.00 uur op, onze medewerkers staan tot en met het laatste kind stabiel ingeroosterd. Dus ook als uw kind een keer als laatste aanwezig is. De kostprijs van kinderopvang is dus bij een stabiele pedagogisch verantwoorde inroostering alleen in blokken aan te bieden. We doen dit dus nadrukkelijk niet omdat we u willen laten betalen voor uren die u niet nodig heeft. We proberen zoveel mogelijk op wel pedagogisch haalbare manieren ons aanbod zo op maat mogelijk en iets flexibeler te maken, zodat het binnen de kaders van uitstekende zorg en ontwikkeling voor uw kind toch aan uw persoonlijke gezinswensen tegemoet komt. Lees meer op de pagina Kwaliteit.
Kijk op de pagina KDV tarieven of BSO tarieven voor onze tarieflijsten. Daar vindt u ook de link naar de website van de belastingdienst. Via die website kunt u precies uitrekenen hoeveel u terug kunt krijgen aan Kinderopvangtoeslag.
Betaal ik administratiekosten?
Ja. Bij het te laat of niet nakomen van uw betalingsverplichting waardoor wij extra administratieve handelingen moeten gaan verrichten, brengen wij kosten in rekening. Zo ook voor aanpassingen in het bestaande contract, hiervoor rekenen wij kosten per wijziging. Voor alle administratieve kosten kunt u terecht op de pagina Administratiekosten.
Standaard komen kinderen bij ons drie keer wennen en kijken wij specifiek naar uw kind wat het nodig heeft. Eventueel passen wij de wenprocedure daarop aan. Zie voor meer informatie KDV wennen of BSO wennen.
Vergeet op de eerste dag niet:
- de eigen speen en knuffel van uw kind
- extra kleding voor in het mandje
- een kopie van het inentingsbewijs
- een foto van uw zoon of dochter
- een foto van uw zoon of dochter samen met papa en mama
Volgt uw kind een speciaal dieet, dan moet u dit zelf meegeven.
Bij de tussenschoolse opvang nemen de kinderen zelf hun eten en drinken mee. Geeft u het ook even door als uw kind bijvoorbeeld allergisch is voor bepaalde producten, of een bepaald dieet moet volgen? Dan houden wij hier rekening mee.
In deze brochure “Nog even want het is bijna zo ver” leest u meer praktische zaken over Kinderopvang Zonnepret die voor u handig zijn om te weten.
Kan ik gewoon borstvoeding blijven geven als mijn kind naar de dagopvang gaat?
Ja. Dit kan door het aanleveren van vers gekolfde borstvoeding. Wanneer uw kind ongeveer 6 weken oud is, zal de automatische zuigreflex van hem of haar verdwijnen en wordt het zuigen van uw kind willekeurig. De kans bestaat dat hij/zij het flesje minder makkelijk accepteert. Om onnodig leed voor uw kind en uzelf te voorkomen, adviseren wij u om regelmatig te oefenen met het drinken uit een flesje voordat uw kind 6 weken oud is.
Neem uw gekolfde borstvoeding mee in vloeibare vorm en vervoer deze op koelkasttemperatuur. (Dus niet ingevroren!) Houdt u er rekening mee dat wij geen bevroren borstvoeding kunnen accepteren i.v.m. de regelgeving.
Heb ik aparte flessen of spenen nodig voor de dagopvang?
Ja. Wij bieden vanuit ons kinderdagverblijf geen flessen en spenen aan. Deze kunt u elke dag zelf van huis meenemen of bij ons achterlaten. De fles en eventueel een speen worden voorzien van de naam van uw kind en na gebruik uitgekookt. Wij hebben reserveflessen voor het geval u de fles van uw kind vergeten bent.
Omdat er veel soorten en merken flessen zijn, begrijpen wij dat het maken van een keuze hierin lastig kan zijn. Neem voor advies of vragen gerust contact met ons op, onze pedagogische medewerkers kunnen u hierbij helpen.
Hoe ziet een gemiddelde dag van mijn kind op de kinderopvang eruit?
Lees meer op de pagina dagritme KDV, of dagritme BSO.
Hoe is de verhouding aantal kinderen, aantal leidsters in een groep?
De norm hiervoor staat vastgelegd in de beleidsregels die we moeten volgen.
Bij een gemengde leeftijdsgroep wordt het aantal leidsters bepaald aan de hand van het rekenkundig gemiddelde van de voor de aanwezige leeftijdscategorieën geldende maximale aantallen kinderen, waarbij naar boven kan worden afgerond. Het Rijksoverheid biedt middels een rekentool op hun website uitkomst als het gaat om het berekenen van het kind aantal.
Hoe luidt het pedagogisch beleid van Kinderopvang Zonnepret?
Alle protocollen en beleid vindt u hier.
Als u de kinderopvang voor uw kind(eren) wilt opzeggen, dan kan dit schriftelijk of per e-mail.
U kunt elk moment van de maand opzeggen met inachtneming van één maand opzegtermijn.